De inschijving voor de nieuwe weduwoudergroepen in 2024 is geopend. Voor meer info klik hier.

Sterren in de klas – Karin Heesakkers

sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel sterrenkunde
sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel filosofie
sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel astronomie

Al mijn hele leven schrijf ik boeken en schriftjes vol met inspiratie. Ik heb aantekeningen over honderden boeken gemaakt. In april 2020 greep ik #the100dayproject op Instagram aan, om eens wat met al mijn schrijfsels te gaan doen. Nu post ik daar dagelijks een tekening over mijn mooiste #boekvindsels. Hier mijn zesde serie vindsels over mijn eigen boek ‘Sterren in de klas’ (kon het niet laten).

Gelooft u dat iedereen die dood gaat een ster wordt?’ Deze vraag werd mij door een meisje gesteld tijdens de allereerste gastles sterrenkunde die ik gaf na het overlijden van mijn man. Ik moest even slikken maar het lukte me om antwoord te geven. Sindsdien gebruik ik deze vraag om gesprekken te voeren over wetenschap en geloof, over zeker weten of niet zeker weten, over waarnemen en onderzoeken. En sinds vorige week besef ik dat het ook het bruggetje is naar mijn werkzaamheden als (rouw)coach. In beiden speelt nieuwsgierigheid een grote rol. Deze week mijn eigen boek in de spotlight!

Deze vraag kan ook gebruikt worden om verwondering en nieuwsgierigheid op te wekken. We kunnen weliswaar wetenschappelijk niet meten of iemand die doodgaat een ster wordt. Maar wat astronomen wel kunnen onderbouwen, is dat alle materie die wij kennen, in de stoel waarop je zit, in de telefoon of laptop waarop je dit leest, elke cel van jouw lichaam, ooit in een ster is gevormd.  Of mensen een ster worden als ze doodgaan weten we niet, maar dat we allemaal uit sterrenstof gemaakt zijn wel! In dit boek laat ik je op talloze manieren zien hoe je met verwondering kunt werken met jouw kinderen.

Veel leerkrachten/ouders zijn bang niet genoeg te weten om les te geven over sterrenkunde. Ik schrijf daarover: ‘Wat voel jij als je geconfronteerd wordt met een moeilijk onderwerp? Ga je het uit de weg of ben je nieuwsgierig? De houding die je hebt, straal je uit naar je kinderen. Jouw voorbeeldgedrag helpt om de deur naar een onderzoekende houding open te zetten. Sterker nog, stap af van de gedachte dat jij inhoudelijk meer moet weten dan je kind om haar te helpen. Je helpt haar door jouw motivatie en doorzettingsvermogen te tonen om antwoorden te zoeken.’ Hoe je antwoorden kunt vinden? Dat leg ik in het boek uit. En natuurlijk staan alle getekende objecten in een woordenlijst beschreven 😊

In dit boek is veel aandacht voor hoe om te gaan met verschillende meningen. Daarvoor is het noodzakelijk om een eigen mening te leren vormen en eerlijk onder de loep te nemen. Heb je op de juiste plekken naar een antwoord op jouw vragen gezocht, is jouw antwoord realistisch? Heb je je eerlijk verdiept in de argumenten van de ‘tegenpartij’? Hoe is jouw balans tussen domineren en volgen? Van corona hadden we nog niet gehoord toen Ruben zijn vraag stelde. De klas vond unaniem dat de mens een soort bacterie/virus was en de aarde ziek maakt. Bewoonde planeten zijn ziek vonden zij. Gelukkig konden we later nuanceren dat wij bij de aarde horen en goed met alle andere onderdelen moeten samenwerken (een beetje alsof we een orgaan van het lichaam aarde zijn).  Daar kunnen we nu ook weer wat van leren!

Verwondering voelen is een goede manier om je verlangen om te leren te activeren. Ik heb aardig wat kinderen op zijn kop in een klimrek laten hangen en iets laten eten. Slikken tegen de zwaartekracht in gaat namelijk een stuk moeilijker. Na die ervaring branden de vragen over zwaartekracht los. En de ideeën voor meer experimenten. Door de eerste verwondering is de tegenzin (vaak angst) voor een moeilijk groot begrip weg. De nieuwsgierigheid neemt het over en helpt je moedig te zijn. Dit boek staat bomvol doe-opdrachten die helpen sterrenkunde te ervaren en zo (in veel bredere zin) te leren leren.

Als we naar de geschiedenis kijken, is onze waarheid, of beter ons begrip daarvan, al een aantal malen wezenlijk veranderd’ en ‘Openstaan voor veranderingen is een noodzakelijke eigenschap voor een wetenschapper’. Vandaar ook dat het boek als volgt afsluit: ‘(…) Kritisch kunnen denken, onafhankelijk van anderen en goed onderbouwd tot je eigen standpunt kunnen komen is belangrijk geworden. Laten wij als ouders en leerkrachten goed luisteren naar de vragen van onze kinderen, hen prikkelen om er nog meer te stellen en op onderzoek te gaan naar antwoorden. Zodat zij met vernieuwende ideeën de wereld een stap verder kunnen brengen. En vooral zodat zij de vragen uit hun hart volgen, vanuit hun eigenheid, want daar liggen ook de antwoorden die zij ons gaan brengen.

Leuk om ook een keer over mijn eigen boek te tekenen. Mocht je meer willen weten: kijk op www.sterrenindeklas.nl

sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel kindervragen
sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel onderzoeken
sterren in de klas karin heesakkers boekvindsel wetenschap

Volg KleinKracht op:

Nieuwste Vindsel:
Hoe overleven we – Francine Oomen

Hoe overleven we – Francine Oomen

Een serie boekvindsels over ‘Hoe overleven we’ maken is een nieuwe uitdaging voor mij, want dit boek is van zichzelf al een graphic novel, bomvol tekeningen dus. Recent nam ik het boek echter voor de derde keer door, en wist ik dat ik het toch wil proberen. Want ik...

Andere Vindsels

Hoe overleven we – Francine Oomen

Hoe overleven we – Francine Oomen

Een boek dat ik tip aan mijn cliënten wanneer ze meer info willen over de innerlijke delen waar ik in de rouwtherapie vaak mee werk. Een graphic novel over hoe trauma en de heling daarvan werkt.

De keuze – Edith Eva Eger

De keuze – Edith Eva Eger

Zelf midden in een proces van rouw rondom verlies van gezondheid, werd ik opnieuw gegrepen door de positieve kracht van Eger. Op rustige en krachtige toon verhaalt ze over de gruwelijkheden die haar jong overkwamen en over haar reis van trauma naar zelfoverwinning daarna.

Een jihad van liefde – Mohamed El Bachiri

Een jihad van liefde – Mohamed El Bachiri

Een klein boekje met grote zeggingskracht. Mohamed El Bachiri is ook een weduw-ouder, zoals Elke en ik dat noemen in onze zesdaagse ‘Over-Le*en’. Zijn vrouw kwam om bij de aanslagen op 22 maart 2016 in Brussel. Een boodschap vol liefde.

Share This

Inspiratie opgedaan?

Deel dit Vindsel of Schrijfsel ook met anderen!