De inschijving voor de nieuwe weduwoudergroepen in 2024 en 2025 is geopend. Voor meer info klik hier.

ruimte voor leren

‘Wordt iedereen die doodgaat een ster?’

Deze vraag stelde Wieske (tien jaar) mij tijdens een gastles sterrenkunde, een paar maanden nadat mijn man was overleden. In deze vraag komt veel samen van wat ik doe als ruimtegevend begeleider en trainer: ik help je om je te ontwikkelen aan dat wat moeilijk is.

Onderzoekend leren

Sta jij voor de uitdaging wetenschap en technieklessen op een basisschool te geven? Best spannend, hoe doe je dat, als je op sommige momenten het gevoel hebt zelf niet genoeg te weten?

Al sinds 2006 begeleid ik leerkrachten bij het onderzoekend leren en neem dan sterrenkunde als inspiratiebron. Er is moed nodig om les te geven in onderwerpen die een beetje als ‘niks voor mij’ kunnen voelen. Waar sommige leerlingen misschien al meer weten dan jij. Waar je niet alle antwoorden vooraf paraat hebt. Jouw bereidheid om een vraag te hebben zonder het antwoord te weten, om onzekerheid te voelen en toch nieuwsgierig te blijven, legt de basis voor een onderzoekende denk en werkhouding bij jouw leerlingen. Met jouw dappere nieuwsgierigheid neem je de leerlingen die dit zelf spannend vinden mee. Meer nog dan wanneer je alle antwoorden al wist.

coaching basisschool sterrenkunde
boek sterren in de klas

Sterren in de klas

Mijn trainingen voor leerkrachten en het boek ‘Sterren in de klas’ gaan dan ook niet alleen over de inhoud (sterrenkunde), maar zeker ook over die moed. Ben jij op zoek naar lesmaterialen, een training voor het hele team of het boek Sterren in de klas? Lees dan verder op mijn sterrenkunde site voor basisscholen: Sterren in de klas.

Deep Level Learning

Samen met Dr. Sonia van Enter-Zirinsky begeleid ik een aantal scholen om een Deep Level Learning onderwijsaanpak in de klas te ontwikkelen. Dit is een aanpak waarbij de intrinsieke motivatie om te leren, wordt aangewakkerd. Het zoeken naar verbanden en prikkelen van nieuwsgierigheid leidt tot een open en onderzoekende attitude. Sonia heeft hiervoor prachtige materialen ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op haar site: Deep Level Learning.

Begeleiding op school

Naast de standaard trainingen ‘Sterren in de klas’ begeleid ik ook scholen op maat, daar waar het gaat over je ontwikkelen aan dat wat moeilijk is. In een rouwproces bijvoorbeeld, of in het omgaan met weerstanden. Dat kan gaan om individuele begeleiding van leerkrachten, leidinggevenden, ouders of kinderen. Maar ook om studiedagen of ouderavonden. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wetenschap is langzaam veranderende waarheid

uit: Sterren in de klas

Perfectionisme is angst op hoge hakken

Elizabeth Gilbert

You can choose courage or you can choose comfort but you cannot choose both

Brené Brown

“Jouw bereidheid om een vraag te hebben zonder het antwoord te weten, om onzekerheid te voelen en toch nieuwsgierig te blijven, legt de basis voor een onderzoekende denk en werkhouding bij jouw leerlingen.”

Neem contact op

De met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.
Beveiligd met reCAPTCHA: Privacy Policy | Terms of Service


    : Ja, ik ga akkoord met de Privacyverklaring.(*)