De inschijving voor de nieuwe weduwoudergroepen in 2024 en 2025 is geopend. Voor meer info klik hier.

Hoe kom jij toch aan je bedrijfsnaam en wat betekent het?’ – ‘’Klinkt zo mooi, dat kwetsbare en krachtige verenigd!’ – ‘Die naam past zo goed bij jou!’ – En ook soms: ‘Je moet echt van die naam af, je maakt jezelf zo klein.’ 

Mijn bedrijfsnaam hoort al ruim twintig jaar bij mij, en voor mij voelt hij nog altijd helemaal passend, hij bevat zoveel waar ik voor sta. Voor de nieuwsgierigen onder jullie, hier de achtergronden en wat hij voor mij betekent.

Natuurkunde

‘Atoms – little particles that move around in perpetual motion, attracting each other when they are a little distance apart, but repelling upon being squeezed into one another.’ – The Feynman lectures on Physics 

Het begon allemaal in 1999, ik werkte nog bij Cap Gemini en wist dat ik weg zou gaan om een eigen bedrijf te beginnen. De motivatie van medewerkers, hoe ze te binden en behouden voor je organisatie, was toen mijn speerpunt, en ik zocht een naam die dat symboliseerde. Vanuit mijn studie natuur- en sterrenkunde dacht ik aan een van de vier fundamentele krachten in de natuur, genaamd de zwakke kernkracht. Deze kleine kracht zorgt in atomen voor een sterke verbinding èn voor behoud van ruimte. Precies wat ik voor medewerkers en hun organisatie probeerde te bereiken.

KleinKracht = verbinding tussen mensen, zonder dat we allemaal hetzelfde hoeven te zijn.

Sterrenkunde

‘Sterren – voor ons kleine lichtpuntjes in het heelal en tegelijkertijd de krachtigste natuurfenomenen die we kennen’

Toen ik in 2006 les ging geven op basisscholen in sterrenkunde, paste de naam nog steeds. Op mijn website stond: ‘Mensen zijn kleine onderdeeltjes van het heelal, met een krachtig denkvermogen. Sterren zijn voor ons kleine puntjes in het heelal, tegelijk zijn het de krachtigste natuurfenomenen die we kennen. Een enkel kind lijkt klein te zijn ten opzichte van de grote wereld, toch schuilt er in elk kind de kracht iets moois van haar leven te maken. Sterrenkunde is slechts een klein onderdeel van hetgeen je een kind kunt leren, tegelijk schuilt er een aantrekkingskracht in die je voor veel verschillende leerdoeleinden kunt benutten.’

‘It has been said that astronomy is a humbling and character-building experience. There is perhaps no better demonstration of the folly of human conceits than this distant image of our tiny world. To me, it underscores our responsibility to deal more kindly with one another, and to preserve and cherish the pale blue dot, the only home we’ve ever known.’ – Carl Sagan over de Pale Blue Dot, een foto van de aarde genomen ter hoogte van Saturnus 

Onderzoekend leren was in opkomst in die tijd. Een nieuwsgierige houding, kritisch leren denken en je eigen mening kunnen vormen op basis van verantwoorde informatie werd almaar belangrijker. Tijdens mijn lessen spraken we wel eens over dat één mens klein lijkt ten opzichte van wereldproblemen, maar dat ieder mens de kracht en de verantwoordelijkheid heeft om een klein beetje bij te dragen aan de oplossing ervan.

KleinKracht = de moed en de mogelijkheid hebben om jezelf te ontwikkelen, zodat je op een positieve manier kunt bijdragen aan onze kwetsbare wereld.

Rouw

In de rouw om mijn man ontdekte ik de kracht van het kleine opnieuw. Kunnen genieten van een zonnestraal, een fijn gesprek, iemand die spontaan eten bracht, het waren in eerste instantie juist de kleine dingen die het leven weer de moeite waard maakten, die me de kracht gaven om door te gaan. Later kwam daar het besef bij dat het leven doet wat het wil, en dat zingeving er vooral over gaat om zo goed mogelijk antwoord te geven op wat nu eenmaal gebeurt. Zoals een kleine eikel de hele eikenboom al in zich heeft en afhankelijk van de plek waar hij terecht komt, zich tot een krachtige boom vormt.

KleinKracht = al wat er gebeurt, groot en klein, zo goed mogelijk verweven tot een mooi leven.

Psychologie

Vanaf 2015 begon ik opleidingen te volgen bij Phoenix in Utrecht. Hier ontdekte ik hoe mijn kleine oma, die in haar eentje elf kinderen had grootgebracht, mijn eerste ontmoeting met KleinKracht was geweest. Mijn rolmodel toen ook ik mijn man jong verloor en met jonge kinderen achterbleef.

Phoenix leerde me over je sterke eigenschappen, je krachten, en hoe er ook altijd iets in de schaduw staat daarvan, je kwetsbaarheid. Zo ben ik bijvoorbeeld heel sterk in analyseren, denken en zoek mijn veiligheid ook daar. Iets niet weten en op zijn beloop laten vind ik veel spannender. Om soms een nieuwe stap te maken in mijn werk, moet ik echt door die angst heen. Dat wat kleiner is in mij wat meer ruimte durven geven, zodat ik de kracht ervan kan ontdekken.

KleinKracht = Je bewust zijn van je talent en dat krachtig benutten, èn je bewust zijn van wat kleiner is en zo je bewegingsvrijheid en keuzevrijheid vergroten.

Taal

Tot slot houd ik van taal. Woorden vinden voor moeilijk bespreekbare onderwerpen. Taal iets wakker laten roepen. Dat doet deze naam. Mijn webmaster Jacqueline Oomen ontdekte dat de middelste vijf letter van kleINKRAcht een anagram vormen van Karin. Geen wonder dat de naam al meer dan twintig jaar bij me past, ik sta uiteindelijk in de kern van mijn organisatie!

KleinKracht, dat ben ik!

Volg KleinKracht op:

Nieuwste Schrijfsel:
Sprokkeldoc Troost

Sprokkeldoc Troost

Verdriet erkennen in plaats van het op te lossen, als trooster de onmacht ook verduren. Het is de emotionele beschikbaarheid die leidt tot biologische kalmte. Uitleg over en tips om te troosten, zowel voor de trooster als de getrooste.

Lees meer

Meer Schrijfsels:

Sprokkeldoc Troost

Sprokkeldoc Troost

Verdriet erkennen in plaats van het op te lossen, als trooster de onmacht ook verduren. Het is de emotionele beschikbaarheid die leidt tot biologische kalmte. Uitleg over en tips om te troosten, zowel voor de trooster als de getrooste.

Lees meer
Sprokkeldoc Tegenpolen

Sprokkeldoc Tegenpolen

Herken je dat je soms twee kanten hebt in jezelf, waarvan je de ene heel goed kent en de andere lastiger vindt? Dit sprokkeldocument gaat daarover. Over de rol van nieuwsgierigheid, kunnen bewegen tussen tegenpolen en over polarisatie en belemmerende overtuigingen.

Lees meer
Share This

Inspiratie opgedaan?

Deel dit Vindsel of Schrijfsel ook met anderen!